Diari Itàlia 2015, del 17 d’agost al 7 de setembre. Per David Guixé i Montse Rodri
1. Ruta definitiva :
17-20 agost: Roma.
20-22: Pescasseroli. Abruzzo. Hot el valle del Lupo.
22 diss: Scanno.
23 diu: Castelucio i Sibilini NP. Norcia
24 dill: Spoleto i Gubbio.
25 dim: Arezzo i Montepulciano.
26 dic: Termes de Sant Filipo.
27 dij: Termes de Sant Filipo i Montaciano.
28 div: Pienza i Sant Quirico de d’Orcia i Siena. Dormir a hotel carretera de Poggibonsi.
29 dis: Volterra, Sant Gimignano i Monteriggioni.
30 diu, 31 dill i 1dim: Firenze.
2 dic fins 5 diss: Cinque terre (Riomaggiore).
6 diu i 7 dilluns: Pisa.
1.1. Visites imprescindibles:
Roma: Colosseo, foro i palatino amb guia per passar-hi mig dia i dinar amb entrepans a dintre.
Roma: piazza Navona, isla del Tíber i Trastebere per passejar i sopar cada vespre i nit. El Panteon, església de Sant Ignasi de Loyola ( frescos) Columna de Adriano i de Marco Aurelio. Jardins del Popolo. La fontana di Trevi ara està en obres i no es veu gran cosa a part de la paranoia de les monedes. Passejar pel riu fins a Sant Pere d3l Vaticar i tornar pel Trastevere.
Fora Roma: Catatumbes de Sant Callisto, etc.
Abruzzos: Scanno, increible el poble. Hotel Roma.
Abruzos: per intentar veure llop i ós és mllt bo fer esperes al mirador el mateix poble de Gioia a primera hora i última del dia. Amb uns biocles va perfecte, sempre hi ha gent mirant. Si vols fer excursió xula el millor és des del Rifugio del Diavolo fer el T1 fins amonte Marcolano. Unaltre de molt bo és agafar la B1 i pujar finsal rifugio di Jorio. Allà passael llop molt sovint. Hi ha moltbona vista per estar-hi tot un dia. Per veure fagedes madures amb arbres molt vells recomanem el cami del C1 i C3 cap a Monte tranquilo. A dalt les vistes son molt xules. Pujar fins a monte Pietrosoi pots dormiral rifugio. Un altre ruta brutalper veure regió salvatge i més tranquila de turisme és la Camosciara. Per no pagar pàrquing i trobar tsnta gent és millor fer-la des de Civitella Alfedella la I1 fins a Monte Capraro.
Castellucio (Norcia): és imprecionant la vall del monte Sibillini fins a Castellucio, unes planures i unes muntanyes brutals. Millor a primavera i fora l’estiu on hi ha massa gent i esports d’aventura. Norcia bo per parar a menjar bon pernil, embotit i vi.
Gubbio:totell. Palau del Consoli, museu amb les taules Eugubinas del llenguatge Umbro del 250 a.c.
Arezzo: frescos de Sant Francesco i fer un café a la plazza Grande on es va grabar la Vita e bella.
Monteriggioni. Molt acollidor. Petit i tot emmurallat. També Pienza. Per menjar a prop de la plaza del Ajuntament. Al vespre tothom surt jugar alla i a parlar i és molt divertit i entranyable. És patrimoni de la humanitat.
Sant Gimignano. Tot ell, en dia de mercat és genial. Les grqns torres, la plaza, etc…
Siena. Un dia. És bo fer birra al balcó del pub irlandès dela Piazza del campo.
Firenze: una de les millor a gelateries és la Grom. Amb el petit o mitjar ens tens de sobres a jns 2,5 o 3 euros.
Firenze: bones vistes i posta de sol des de Piazza Sant Miquel Àngelo.
Firenze: Pujar Duomo cúpula i Baptisteri.
Firenze Museus:
Firenze menjar: Piazza Sant Spirito, bar vins cantonada Toscanella amb Vellutini. Tabernes de vins qmb taules d’embotits al carrer via de Neri a darrera als Uffizi. També gelats Grom a la via de la Oche. A Cinque terre a Monterosso alMare bon peixi un pop excel·lent.
Pisa: el campo del Miracoli al complert. No us perdeu la catedral i el Camposanto. Les places dels carrers interiors com la de la torre del Campano i del Cabilieri, etc.
No gaire recomendables:
Roma: la piazza Spagnanoens va agradar gaire. Poques flors i poc ornamentada.
Firenze: jardins del palau de Piti. És bo per passejar, però els hi manca plantes, senyalització i explicacions estatues. Val mes la pena visitar el Palatino que és una altra entrada.
2. Suggeriments a tenir en compte:
2.1. Portar targeta de crèdit no de dèbit ja que sinó no et deixaran llogar un cotxe.
2.2. Els cotxes adelanten en qualsevol lloc i amb línia continua.
2.3. A l’agost hi ha molt turisme intern i estar tot molt ple de gent. Millor reservar lloc per dormir si es vol quelcom barat.
2.4. Els preus a buscar són de 45 a 50 euros una doble. Els llocs més turístics valen fins a 80 euros una doble.
2.5. Demanar els preus de les birres, són molt cares. A vegades el mateix preu que una pizaa a 6 euros. És el doble de preu que a acasa nostra.
2.6. Les pizzes solen valde de 6 10 euros, si vols gastar menys i menges poc el millor és comprar Pizza a parts per1,8 euros o 2. Pots menjar-les a l’entrada.
2.7. El cotxe és millor aparcar-lo en els caerrers secundaris a l’entrada dels pobles on nofan pagar. Si vols anaral centre etfan aparcarenzona blava pagant oe pàrquings de pagament. És bo fer una volta fins a l’entrada delcentre i llavors anar reculant fins a trobar un carrer secundari.
2.8. La millor hora per arribar als nous destins és entre 19 i 20h. Comenecena obrir per sopar i sempre trobes algú als establiments per demanar llocper dormir. Ésbo tenir el cotxe aprop amb el maleter tapat. Així pots deixar les maletes abansde les 10h i anara voltaramb tranquil·litat.
2.9. És bo veure les cities de nit amb llums ide dia l’endemà. Les fotos son diferents.
2.10. Saber una mica de italià va bé. Et tracten millor.
2.11. És bo fer el vermouth que el típic és el Spritz, per uns 5 euros. Et donen patates, formatge o altra cosa per picar.
2.12. Per aprofitar el dia, és millor dinar tu a un banc amb vistes i sopar bé de restaurant.
2.13. És aconsellable baixar-te la informació de Internet del lloc a visitar i així la tens disponible amb mapa inclòs de la cité per anar llegint al caminar sense wify.
2.14. Portar fruita a sobre i aigua sempre a bé.
2.15. A Roma l’aigua és molt bona del freàtic. Es pot omplir de les fonts.
2.16. La majoria de benzineres cal parar amb bitllets. Les targetes semblen que són per clients italians.
2.17. Probar els vermouths, ja que et porten tapes variades. N’hi ha sense alcohols molt bon si el Spritz poc alcohòlic amb Aperol, escumós i soda.
2.18. Els museus tanquen 18 o 19h. Val anar-hi d’hora.
2.19. Si vas amb familia potser és millor allotjar-se amb Airbnb. Surten barats i pots fer tu menjar, nevera etc… una altra opció és booking a les afores dels llocs turistics en hotels de 2 o 3 estrelles q tenen preus barats ja q són grans i ho fan per treballadors i gent de pas.
2.20. Places de Florencia hi ha wify gratis obert.
2.21.Bona plaça per sopar amb jovent és a la Piazza de Sant Spirito.
2.22. Si pagues per i ternet reserva museus costa 4 euros es la entrada però no fas cues. Fer cues de una hora al sol es terrorific. Al migdia cap a les14,30h no hi hatanta cua per entrar als llocs.
2.23. Dilluns tanquen els museus. Només els eclesiàstics estan oberts.
2.24. És genial gaudir d’un gran músic de guitarra en una plaça pública amb una cervesa i tranquilitat. Et relaxa ila gent estar entusiasmada, això ens va passar a la piazza del Sgnoria de Firenza.
2.25. A Cinque Terre has de pagar-ho quasi tot amb metàl·lic. A pocs llocs exepten visa.
2.26. És millor comprar una carta treno multiservizi queentrar lentrada al parc natural per un dia i viatges en tren entre les diferents estacions. Valia 12 euros (7parc i 5 tren). Les caminades son la mes llarga de 1,45h i normalment de una hora i poc entre poblacoons, això sí amb pujades i baixades. Esglaons per tot arreu. Però esfs bé.
2.27. Les platges de Cinque Terre son de roca. Nomes a Monterrosso hi ha una petita part que és de sorra no privada. En tot cas cal portar calçat de roca i així vas més tranquil.
2.28. Surt més barat comprar portions e focaccia o pizza i menjar al carrer o pasta fresca per emportar. Comprarel veure als súper sempre és millor.
2.29. Vigilar amb els mosquits a Pisa. Hi ha mosquit tigre.
2.30. Es pot pagar quasi a tot arreu amb Visa.
2.31. Entrada Duomo és gratis, cal agafar un tiquet a les taquilles i prou.
2.32. Passejar fins al riu Arno pels carrerons i places és molt bonic.
2.33. Si aneu al Jardí botànic de Pisa tapeu-vos i porteu repel·lent contra mosquits. N’estar ple!! Però és interessant. És el més antic d’Europa.
2.34. Demanar Spritz per veure a 4 o 5 euros.
Conclusions:
Val la pen dedicari 2 o 3 setmanes. Anar sense presa i llegir el màxim de informació el dia abans de visitar. Hj ha molt art i història i no és fàcil de recordar o entendre-ho tot, però almenys el gust i els detalls j sensacions ja valen la pena. Potser faria menys petits pobles i menys museus i aprofundir més. També passaria una setmana llarga als Apenins, des de Abruzzo a Umbria. Paisatges i muntanyes fàcils de fer pero molt maques, amb fauna i flora d’interès.
Veure reportatges a:
Blog personal : http://blogscat.com/davidguixe
Àlbums fotogràfics a google +: https://plus.google.com/107583590077039251487